Promjena prezimena nakon vjenčanja

foto i video vjenčanja

Mijenjanje prezimena iziskuje mnogo posla, no ukoliko krenete na vrijeme ipak neće biti toliko komplicirano i zamorno.

Promjena prezimena nakon vjenčanja

Žene su u prošlosti nedvojbeno uzimale suprugovo prezime, ali vremena se mijenjaju tako da partneri sada mogu zadržati svoje, uzeti prezime supružnika ili ga pak samo nadodati na svoje. Ako vam ništa od toga ne odgovara, uvijek možete ostaviti svoje prezime i živjeti s njim do kraja života.

Što kaže zakon?

Po Obiteljskom zakonu, supružnici imaju četiri mogućnosti; mogu uzeti jedno prezime kao zajedničko (to može biti prezime bilo kojeg supružnika), mogu oboje uzeti oba prezimena te se dogovoriti kojim redoslijedom će se pisati. Nadalje, jedan od supružnika može svom prezimenu dodati prezime bračnog druga, također redoslijedom koji želi, ili jednostavno oba supružnika mogu zadržati svoja prezimena.

Što sve treba promijeniti kada mijenjate prezime?

U roku od petnaest dana morate podnijeti zahtjev za mijenjanje prezimena na osobnoj iskaznici. Nadalje, ne smijete koristiti putovnicu. Ali, ako vi i supružnik planirate medeni mjesec u inozemstvu, za što će vam trebati putovnica, moguće je izdati zahtjev za izdavanje putovnice po žurnom postupku u Policijskoj upravi. Ona će biti izdana u roku od dva dana, ali će vas to i koštati. Bilo kako bilo, medeni mjesec se ne propušta, zar ne?

Promjena prezimena nakon vjenčanja

Promjenom prezimena dolaze i promjene na vozačkoj dozvoli, zdravstvenoj iskaznici i mirovinskom osiguranju. Usto, tu su i promjene podataka u banci i bankovnoj kartici te računima, kao i poreznoj kartici.

Uza sve ove promjene, nemojte zaboraviti članove obitelji, rodbinu i prijatelje. Često se novopečeni supružnici nađu u naizgled beskrajnim obavezama mijenjanja prezimena toliko da uspiju zaboraviti obavijestiti svoje najmilije.

Promjena prezimena nakon vjenčanja

Kao što smo rekli na početku, ovaj proces može biti zamoran, ali kad krenete sve raditi na vrijeme i po propisima, ovaj proces može biti bezbolan. Uspjeli ste isplanirati cijelo vjenčanje, izdržat ćete i promjenu prezimena. Sretno!