Zašto su fotografi vjenčanja tako skupi

foto i video vjenčanja

Za početak, zapravo nisu skupi. Dobar fotograf vrijedan je svake kune koju potrošite.

Vjenčanje je iznimno skup događaj – restoran, torta, vjenčanica, hrana… Većina budućih mladenaca šokira se kad sazna koliko sve to zapravo košta. Isto se događa i kad krenu u potragu za fotografima i vide njihove ponude. Cijene fotografa su razne, a najčešće dobivate onoliko koliko i platite.

Budžet koji izdvojite za fotografa trebao bi odgovarati tome koliko vam je fotografija važna. Ukoliko samo želite nekoga da vas poslika tek toliko da imate neku uspomenu, ali nije vam bitna kvaliteta, onda ćete, naravno, uzeti najjeftiniju ponudu i potrošiti novac na druge stvari koju su vam važnije. S druge strane, postoje mladenci koji žele od vjenčanja napraviti film pa angažiraju nekoliko fotografa i snimatelja, a to svakako ima svoju cijenu. Ipak, većina mladenaca je negdje između i žele kvalitetu, ali ne žele potrošiti pola budžeta na fotografe.

Ovdje ćemo navesti sve što fotografi zapravo naplaćuju i zašto su njihove cijene takve kakve jesu.


SATI RADA

Fotograf započinje s radom kada krene i spremanje mladenaca, a završava u kasnim večernjim satima (ili ranim jutarnjim) što je već samo po sebi gotovo cijeli dan rada na terenu. Ovdje treba uključiti i vrijeme vožnje do lokacije koja ponekad može trajati i nekoliko sati. Osim cjelodnevnog rada, nakon što vaše vjenčanje završi, fotograf treba potrošiti nekoliko sati i na obradu vaših fotografija, a ukoliko se radi o snimatelju, na montažu videa.

BROJ LJUDI

Ukoliko se odlučite za više fotografa ili više snimatelja, cijena svakako raste jer je potrebno platiti svim ljudima. Ipak, vi zato dobivate više fotografija i kvalitetniji video s više kadrova i dinamike.

VJEŠTINA

Što je fotograf bolji u onome što radi, veća je i cijena. Vi plaćate njihovo iskustvo i vještinu. Ne radi se samo o mogućnosti da uhvate dobre fotografije već i da predviđaju koji će trenutci biti dobri, da se snalaze među ljudima, ali i da fotografije nakon vjenčanja obrade i na kraju vam isporuče proizvod vrhunske kvalitete. Sve ove vještine zahtijevaju iskustvo i mnogo rada, a kao i u svakom drugom zanimanju, to je potrebno naplatiti.

OPREMA

Profesionalni fotoraparati i objektivi su skupi. Svako tijelo i svaki objektiv košta nekoliko tisuća kuna, a dobar fotograf ili snimatelj najčešće ih ima više. Isto tako, računalna oprema i programi za obradu fotografija također nisu besplatni. Osim toga tu su i baterije, memorijske kartice, dodatna rasvjeta i mnogi drugi dodaci, a da ne spominjemo dron i sve što dolazi uz njega.

REKLAMIRANJE I WEB

Svaki posao treba reklamu kako bi uspješnije poslovao, a isto je i s fotografiranjem. Fotografi se također trebaju reklamirati, ali i imati web stranicu sa svim važnim informacijama kako bi ih budući mladenci lakše pronašli i odabrali baš njih za svoj posebni dan. Ipak, i reklamiranje i održavanje web stranice košta.


Dakle, prije nego što krenete u potragu za fotografom za svoj veliki dan, razmislite o tome što sve plaćate. Dobit ćete onoliko koliko i platite. Nisu svi fotografi isti i svakako postoje oni koji svoj rad naplate previše, ali i oni koji svoj rad naplaćuju premalo. Na vama je da pitate ispravna pitanja i doznate ono što je vama važno te pronađete fotografa koji će ispuniti sve vaše želje i potrebe, ali kad ga pronađete, nemojte štedjeti na njemu.