Stvari koje treba napraviti na dan vjenčanja za uspješan brak

foto i video vjenčanja

“Mladoženja ne smije vidjeti mladenku prije vjenčanja!” “Ni u kojem slučaju ne smijete prihvatiti set noževa kao poklon!” “Nemojte se vjenčati subotom!”

Izdvajamo neka od učestalih praznovjerja koja mladenci čuju kada krenu s planiranjem vjenčanja. Većina ovih “savjeta” dolaze najčešće od starijih žena, a njihova vjerovanja razlikuju se ovisno o njihovoj kulturi i tradiciji mjesta odakle dolaze. Neka praznovjerja su korisna i dolaze iz nekih starijih vremena u kojima su možda imala i više smisla, a neka druga su samo čudna i nitko ne zna kako su i zašto nastala.

U nastavku slijedi nekoliko praznovjerja oko vjenčanja koja smo mi pronašli, a na vama je da odlučite vjerujete li u njih.

Pozitivna praznovjerja za uspješna vjenčanja

1.

Something old, something new, something borrowed and something blue“, odnosno u prijevodu “Nešto staro, nešto novo, nešto posuđeno i nešto plavo” jedno je od najpopularnijih praznovjerja. Ovog se pravila pridržavaju mladenke diljem svijeta. Vjeruje se da ako mladenka na dan vjenčanja ima sve navedeno, njen budući brak bit će skladan i sretan. Odakle ovo vjerovanje i zašto je tako popularno? Nešto staro simbolizira mladenkinu prošlost, njen ‘stari život’. Nešto novo simbolizira njenu budućnost i ono što ju čeka u ‘novom, bračnom životu’. Nešto posuđeno mladenka bi trebala posuditi od nekoga tko je u sretnom braku kako bi i se pozitivna energija prenijela i na njen brak. Nešto plavo dolazi od vjerovanja da plava boja simbolizira ljubav i vjernost. Vjeruje se da je ovo praznovjerje toliko popularno upravo zato što je vrlo jednostavno, ne ograničava mladence i vjenčanje ni u kojem smislu te je primjenjivo na svaku kulturu.


2.

Kada mladenci napuštaju crkvu kao suprug i supruga, crkvena zvona moraju se glasno čuti. Vjeruje se da će glasni zvukovi otjerati zle duhove i čuvati par od nesreća. Ovo vjerovanje očito temelje ima u kršćanskoj tradiciji i nema nekog drugog tumačenja.


3.

Vjenčanja tijekom kišnog dana smatraju se sretnima u mnogim kulturama. Vjeruje se da kiša ispire svu tugu i obnavlja duše mladenaca kako bi sretni kročili u zajednički život. Dakle, ako ste ljuti što vam je kiša uništila najvažniji dan u životu, razmislite ponovno. Možda je to najbolje što vam se moglo dogoditi na dan vjenčanja!


4.

U engleskoj kulturi vjeruje se da ukoliko mladenka u svojoj vjenčanici na dan vjenčanja pronađe pauka, to znači sreću u braku. Vjerujemo da bi ovakvu “sreću” mnoge mladenke možda radije izbjegle.

Negativna praznovjerja i što izbjegavati

1.

Svi su čuli za vjerovanje da mladoženja ne smije vidjeti mladenku u vjenčanici prije vjenčanja. U nekim kulturama mladoženja ne smije vidjeti mladenku uopće na dan vjenčanja sve do trenutka kad ona prilazi oltaru u crkvi. Postoje mnoge interpretacije ovog vjerovanja, no odakle ono dolazi? U prošlosti su očevi ugovarali brakove za svoje kćeri kako bi se strateški povezali s drugim moćnim obiteljima. U tim vremenima mladenka i mladoženja često se ne bi niti upoznali prije dana vjenčanja. Razlog tomu bio je strah oca da se mladoženja ne predomisli i odustane od vjenčanja ukoliko buduća mladenka nije dovoljno lijepa.


2.

Slobodno na svoju listu želja za vjenčane poklone stavite onaj skupi set noževa koji već dugo želite, ali upozoravamo vas da to možda nije najpametnije. Postoji vjerovanje da noževi kao vjenčani poklon simboliziraju prekidanje veze i uništavanje odnosa. Ipak, postoji način da izbjegnete lošu sreću, a svejedno dobijete svoje noževe! Donosiocu poklona dajte kunu pa ste u tom slučaju kupili noževe tako da nisu bili poklon. Neobična praznovjerja zahtijevaju neobična i domišljata rješenja!


3.

Prema ovoj staroj pjesmici, budući mladenci ne bi se trebali vjenčati subotom. Niti četvrtkom. Niti petkom.

wedding superstitions

4.

U katoličkoj tradiciji vjeruje se da ukoliko vidite časnu sestru ili redovnika na dan vjenčanja bit ćete neplodni. Jedini način da se ova kletva izbjegne jest velikodušna donacija u dobrotvorne svrhe (po mogućnosti Crkvi).

Ovo su samo neka od praznovjerja koja smo pronašli. Ipak, vjerujemo da svaka obitelj ima neka vlastita praznovjerja i običaje koji se moraju ispoštovati na dan vjenčanja. Nema ništa loše u vjerovanju da će određeni predmet ili ritual pridonijeti sretnom braku. Jedino možda ove loše znakove ne bi trebalo toliko ozbiljno shvaćati. Na kraju krajeva, mladenci sami određuju svoju sreću u budućem braku.