Kako odabrati dužinu vela?

foto i video vjenčanja

Iako se možda čini jednostavno na prvu, dužinu vela nije baš lako odabrati. Naime, veo i vjenčanica moraju biti savršeno usklađeni, stoga i najmanje promjene na velu ili vjenčanici mogu narušiti taj sklad.

Kako odabrati dužinu vela?

Jedna od najvažnijih stvari kod vela je njegova dužina, a kasnije i dizajn. Mnogo je vrsta i dužina na raspolaganju, pa tako postoje dugi ili kratki koji zaklanjaju lice, zatim oni koji se spuštaju do ramena, bokova, koljena, do poda, itd. Mi vam u nastavku donosimo te varijacije na temu te kako ih kombinirati s vjenčanicom.

Kratak veo

Dužine je do brade. On bi bio najbolji odabir ukoliko imate vjenčanicu koja ima dosta dekoracija poput čipke ili dekoracija na vratu, na primjer. Može se kombinirati i s vjenčanicama s dugim rukavima ili onima bez dekoltea.

Kako odabrati dužinu vela?

Veo do ramena

Pristaje gotovo svim haljinama, a pogotovo onima koje imaju “čamac” izrez, dekoraciju na leđima ili oko struka. Ovaj veo dug je 40-50 cm.

Kako odabrati dužinu vela?

Veo do lakta

Idealan je za princeza vjenčanice – jer tamo gdje se haljina širi, veo završava i daje haljini još veću punoću. Dužine je 50-60 cm.

Kako odabrati dužinu vela?

Veo do struka

Malo je duži od prethodnog. Izvrsno pristaje haljinama koje nemaju šlep.

Kako odabrati dužinu vela?

Veo do prstiju ruke

Pristaje velikoj većini haljina i jedna je od najpopularnijih dužina kod mladenki. Iznosi 90 cm.

Veo do koljena

Lijepo se slaže uz kraće vjenčanice koje su dužine vela, što je otprilike 112 cm.

Veo do poda

Takozvani “balet veo”. On mora biti idealne dužine – tek da dodiruje pod. Najljepše ide uz dugačke haljine koje nemaju šlep.

Kako odabrati dužinu vela?

Velovi sa šlepom

Postoji više vrsta velova sa šlepom. Oni su idealni za hrabrije mladenke ili pak one koje vole glamuroznije vjenčanice. Izvrsno izgledaju i kasnije na slikama te mladenka dobija izgled princeze ili bajkovite udavače kakva je uvijek željela biti.

Šlep od pola metra do metar naziva se još i “kapela veom” i najbolje ide uz haljinu koja je iste ili slične dužine. Vodite računa da veo barem malo prelazi dužinu šlepa haljine.

Kako odabrati dužinu vela?

Veo sa šlepom od 1-2 metra ili “crkveni veo”. Može iznositi i do 3.5 metra, a najbolje pristaje uz duge klasične haljine bez šlepa.

Kako odabrati dužinu vela?

Veo sa šlepom od 3-4 metra ili “kraljevski veo”. Ide uz haljine koje imaju šlep, ali pritom morate voditi računa da veo ne ‘proguta’ haljinu.

Kako odabrati dužinu vela?