Kako uštedjeti pri organizaciji vjenčanja?

foto i video vjenčanja

Ukoliko ste krenuli s planiranjem vjenčanja, vjerojatno ste primijetili da su troškovi poprilično veliki. Ako tek planirate krenuti s pripremama dobro će vam doći savjeti koje smo naveli u nastavku, a koji će vam pomoći da financijski prođete što bolje i bezbolnije.

Definirajte budžet

Prije svega morate odlučiti s koliko novca raspolažete. Kad odredite gornju granicu koju ne smijete prijeći, vrijeme je da sastavite listu prioriteta i rasporedite koje su vam stvari više ili manje važne te se ravnate po njima.

Ne žurite

Sad kad ste svjesni da ćete uploviti u bračnu luku možda želite to učiniti što prije, ali idite polako. Uzmite si vremena. Ako sve radite brzo, troškovi su veći. Na primjer, ukoliko salu iznajmite godinu dana prije vjenčanja moguće je da ćete dobiti nekakav popust. S druge strane, kad odete u potragu za vjenčanicom bacite oko na sniženja. Te male stvari spasit će vaš budžet. Usto, važno je ne upasti u zamku i ne otezati previše jednom kad počnete planirati.

Smanjite listu gostiju

Nije potrebno previše objašnjavati. Ukoliko zovete nekog ‘reda radi’, treba li vam zaista na vjenčanju? Još važnije, želite li trošiti novac na ljude koje jedva poznajete?

Kako uštedjeti pri organizaciji vjenčanja?

Pažljivo birajte datum

Ne morate se nužno vjenčati u svibnju ili rujnu. To su najpopularniji datumi za vjenčanje, ali kao što u rujnu i svibnju može pasti kiša ili biti pakleno vruće, tako može i u ožujku biti iznenađujuće ugodno. Također, u određeno godišnje doba možete se igrati različitim dekoracijama – tako se zimi možete zabaviti motivima snijega, a u jesen se igrati s različitim nijansama boja. Razmislite što preferirate.

Kako uštedjeti pri organizaciji vjenčanja?

Usto, kao što se ne morate vjenčati u svibnju ili rujnu, dan vjenčanja ne mora padati na subotu. Vjenčanja koja se ne održavaju subotom često su jeftinija.

Ne naručujte gotove pozivnice

Kako bi uštedjeli, možete se potruditi i napraviti svoje pozivnice. Ili pak biti ukorak s vremenom i poslati e-pozivnice. Budite maštoviti.

Kako uštedjeti pri organizaciji vjenčanja?

Fotograf

Danas postoje platforme poput instagrama i facebooka gdje možete naći puno mladih fotografa koji će fotografirati vaše vjenčanje za manju svotu nego profesionalci koji su skupi ili zauzeti. Istražite što se nudi te odlučite kakav vam se stil sviđa. Zapamtite, ako je fotograf skup, ne znači da je dobar. Fotografije su umjetnost i ono što se sviđa svima, ne mora se nužno sviđati vama. Na taj način možda otkrijete i pomognete nekom mladom fotografu da učini svoje prve profesionalne korake.

Kako uštedjeti pri organizaciji vjenčanja?

Koristite sezonsko cvijeće

Ukoliko koristite sezonsko cvijeće, cijena je automatski manja. Što manje vrsta, manja je i cijena. Još jedan trik za uštedu jest da imate što manje većih stolova, pa će vam trebati i manje aranžmana. Ukoliko niste ljubitelj cvijeća, možete se okušati i u izradi nekih drugih dekoracija.

Kako uštedjeti pri organizaciji vjenčanja?

Odaberite DJ-a

Iako Hrvati vole živu glazbu, vjerujte, prilagodit će se. DJ je jeftinija opcija i nudi širu paletu pjesama. Kako je ova praksa već pomalo ustaljena na vjenčanjima, DJ-evi su se naučili prilagoditi atmosferi i nikad nisu razočarali.

Kako uštedjeti pri organizaciji vjenčanja?