Kako je građanski brak postao popularniji od crkvenog?

foto i video vjenčanja
Kako je građanski brak postao popularniji od crkvenog

Prvi put nakon desetaka godina, građanski je brak postao popularniji od crkvenog. U prošlosti su gotovo svi brakovi bili sklapani u crkvi, a danas se situacija potpuno preokrenula. Tome ima više razloga; od pandemije koja je zahvatila svijet pa do jednostavnosti sklapanja građanskih brakova.

Pandemija koronavirusa

U prvoj polovici ove godine vjenčalo se 4513 parova. Njih 3058 su sada crkveni, a 1455 građanski brakovi. Od travnja do lipnja sklopljeno je 2545 brakova. Od toga je čak njih 1557 sklopljeno kod matičara, dok je ostalih 988 odlučilo ljubav okruniti crkvenim brakom. U ovoj situaciji to ipak nije tako čudno. Naime, vjenčanja u crkvi u vrijeme korizme ionako nisu moguća, dok su, s druge strane, zbog prisutnosti koronavirusa, okupljanja zabranjena, stoga je mnogim mladencima jedino preostalo izreći sudbonosno ‘da’ pred matičarom i kumovima.

Kako je građanski brak postao popularniji od crkvenog

Jednostavnost

Stavimo li pandemiju na stranu i pogledamo podatke iz prošle godine, vidjet ćemo da je sklopljeno 8552 brakova. Od tog je bilo 4516 građanskih i 4036 crkveno sklopljenih brakova. Mada je godinu dana prije, 2018. bilo više crkvenih, možemo vidjeti da se građanski brak sve više popularizira. Razlog tome jest što je organizacija građanskog vjenčanja mnogo jednostavnija od crkvenog, kao i, zlu ne trebalo, rastava ili poništavanje crkvenog braka. To je mnogo kompliciraniji postupak nego kod parova koji se odluče na rastavu građanskog braka.

Kako je građanski brak postao popularniji od crkvenog

Još jedna prednost građanskih vjenčanja jest to što možete angažirati matičara da dođe bilo gdje, dok od svećenika to ne možete tražiti. Ipak, ukoliko se želite vjenčati, vjerojatno to mislite učiniti samo jednom u životu, stoga razmislite koje imate prioritete te koliko su vam važne vjera i tradicija. Sretno!