Kako odabrati slastice za vjenčanje?

foto i video vjenčanja
Kako odabrati slastice za vjenčanje

Ako si postavljate ovo pitanje, onda ste došli do najslađeg dijela planiranja vašeg vjenčanja. Pritom ipak morate imati na umu nekoliko stvari o kojima se morate pobrinuti, poput transporta kolača i torte, dijabetičara, možda i tradicije ako držite do nje. Donosimo vam nekoliko savjeta kako da odabir slastica prođe što – slađe.

Odaberite osobu koja će vam napraviti tortu

Kad kažemo osobu, na žalost ne mislimo na bilo koga. Ta osoba mora imati otvoren obrt ili bilo koji oblik samostalne djelatnosti jer ćete jedino tako smjeti donijeti tortu u salu. Kad pronađete takvu osobu, raspitajte se koliko god možete. Proučite njezine recepte, fotografije, ali i recenzije te mišljenja drugih ljudi. Već smo pisali o tome kako odabrati svadbenu tortu, pa se možete poslužiti i tim savjetima. Ipak će to biti slastica kojoj će se pridavati najviše pažnje.

Ujedinite svoje želje i temu vjenčanja

Bilo bi dobro izgled torte posvetiti temi vjenčanja. Isto se tako možete poigrati i ukrašavanjem kolača. Primjerice, ako imate zimsko vjenčanje, možete dodati detalje snježnih pahulja, dok u jesen možete dodati bundeve, lišće, trulo voće, kao i kombinaciju jesenskih boja. S druge strane, ako imate primjerice elegantno vjenčanje s raskošnijom hranom, tu bi se dobro prilagodila i raskošna torta – s ružama ili laticama cvijeća. U zadnje vrijeme internetom su zavladale i elegantne torte s motivima zlata ili mramora.

Kako odabrati slastice za vjenčanje

Nemojte zanemariti kolače

U tradiciji hrvatskih vjenčanja, kolači su jako važni. Otkad se dođe kod mladoženje doma, pa sve do kraja slavlja, kolači su neizbježna slastica hrvatskih vjenčanja. Oni najtradicionalniji bili bi breskvice, mađarice, čupavci, suhi keksi i slično. Ako ipak ne držite previše to tradicije kolača, možete posegnuti za popularnim macaronsima, cupcakesima i popcakesima. Nemojte da zaboraviti da sve što vi želite dolazi u obzir. Tako možete uzeti i mousse, pa čak i sladoled! Pritom nemojte zaboraviti na transport, stoga se dobro pobrinite da osigurate kolače na putu do sale.

Kako odabrati slastice za vjenčanje

Ne zaboravite ni svoje goste

Iznimno je važno da se raspitate postoji li neki dijabetičar, osoba koja je alergična na neke sastojke ili možda vegan. Pripremite za njih poseban kutak, a oni će vam biti iznimno zahvalni. Još jedna stvar gostima važna jest da se mogu kretati s kolačima. Ukoliko su na plesnom podiju u žaru zabave i požele slasticu, vjerojatno je neće uzeti ako moraju sjesti i jesti vilicom i nožem. Neka one budu jednostavne i uredne da se mogu jesti ‘u hodu’.

Više ne znači nužno bolje

Nemojte pretjerivati s količinom. U redu je da vam ostane određena količina nakon slavlja, ali ako ćete time moći sutra nahraniti cijelo susjedstvo – to znači da ih je previše! Statistike kažu da je 3-4 kolača po gostu dovoljno, pa se vodite nekom takvom računicom.