Kako organizirati i planirati vjenčanje?

foto i video vjenčanja
Kako organizirati i planirati vjenčanje

Iako je vjenčanje jedan od najvažnijih dana u životu mladenke, ono često bude popraćeno stresom i nerviranjem. Razlog tome je najčešće težnja ka savršenstvu, no kao što znate, ne može sve u životu biti savršeno, pogotovo ako nešto radimo prvi put (a i zadnji, ako se već ne planirate ponovno udavati). Stoga vam u ovom članku donosimo korak po korak, kako isplanirati vjenčanje uz što manje stresa.

Godina (ili više) prije vjenčanja

Bit će vam najjednostavnije da sve što slijedi stavite na papir i tijekom planiranja vodite bilješke. Vrijeme je za odabir lokacije. Najvažnije je prvo rezervirati mjesto prijema. Birajte pametno jer time određujete datum, ali i stil vašeg vjenčanja. Nakon toga izračunajte troškove sukladno cijeni te lokacije. Proučite budžet, a onda ga podijelite na hranu, cvijeće, garderobu i dekoracije. Usto je važno da odmah odlučite koji želite bend, fotografa, slastičara – sve timove i profesionalce koji će vam taj dan trebati. Ako imate goste koji putuju, pobrinite se odmah i za njihov smještaj. I onda ono što ćete jedva čekati; rezervacija dana opuštanja samo za sebe i početak traženja vjenčanice.

Kako organizirati i planirati vjenčanje

Pola godine do godinu prije vjenčanja

Ako imate koordinatora vjenčanja pošaljite mu svoje bilješke (one ranije navedene, koje ste krenuli pisati godinu dana prije). Zatim zadajte kumovima zadatke za koje želite da se pobrinu, a usto se i pobrinite za garderobu djeveruša ako ih imate i ako želite da budu slično odjevene. Također se pobrinite za svoju garderobu, pa tako naručite haljinu i sve što dolazi s njom (veo, ukrasi za kosu). Ukoliko haljinu treba doraditi te termine zakažite sada! Nećete ju sad dorađivati, ali ne zaboravite da termin treba čekati. Zato je sada pravo vrijeme za rezervaciju. Za taj termin poželjno je da imate spremne cipele i rublje koje ćete imati na vjenčanju tako da budete 100% sigurni da će vam haljina odgovarati. Još jedna stvar koju morate unaprijed rezervirati su frizura i make-up. Sad je pravo vrijeme i za planiranje medenog mjeseca ako mislite ići.

Kako organizirati i planirati vjenčanje

Nešto manje od godinu dana prije, važno je i osigurati cattering ako lokacija vjenčanja nema kuhinju. Kad ste se za to pobrinuli, važno je isplanirati čin samog vjenčanja. Napišite zavjete, odaberite glazbu, kupite prstenje. Nakon što razmijenite zavjete sa supružnikom, ići ćete se fotografirati. Stoga vam je i za to potreban probni foto session. To morate odraditi da bi slike bile što prirodnije, a vama što ugodnije pred objektivom.

1 – 5 mjeseci prije vjenčanja

4-5 mjeseci prije vjenčanja definirajte sve odluke; cvijeće, buket, izgled i okus torte (pritom pripazite na možebitne alergije gostiju – gluten, orašasti plodovi i sl.). Potražite torbicu i nakit, a neka i mladoženjina garderoba bude spremna. Također, s njim se dogovorite i želite li poduku iz plesa jer je sada pravo vrijeme za to. Odaberite i kakve zahvalnice želite. Ukoliko imate goste kojima treba prijevoz do ceremonije, najbolje bi bilo da im organizirate skupni prijevoz, a najbolje vrijeme je za to, pogađate, 4-5 mjeseci ranije.

Kako organizirati i planirati vjenčanje

3 mjeseca prije, vrijeme je za djevojačke i momačke zabave, finaliziranje glazbene liste i pisanje zahvala. Usto, nabavite sve dokumente koji su vam potrebni za vjenčanje i odite do svećenika (ukoliko ga imate) i dogovorite sve detalje ceremonije.

2 mjeseca ranije šaljite pozivnice tako da gosti imaju mjesec dana vremena da vam potvrde svoj dolazak. Kako se sve približava kraju, vjerojatno ćete primijetiti da su vam roditelji i kumovi bili od velike pomoći, pa im pripremite mali znak pažnje. Ako imate koordinatora, podijelite s njime ponovno detaljan program vjenčanja.

Kako organizirati i planirati vjenčanje

Mjesec dana prije vjenčanja vrijeme je za finalizacije; dogovori s fotografom, organiziranje vremena tog dana i tome slično. Došlo je i vrijeme za prvu probu haljine. S tim dolazi i misao da bi vam mogla trebati torba s potrepštinama poput flastera, dezodoransa, igle i konca, rezervnih cipela itd. Neka to već bude spremno. Također privedite kraju i cattering listu.

Dva tjedna prije vjenčanja

Definirajte broj gostiju i to proslijedite organizatorima, restoranu, catteringu i slastičaru. Napravite raspored sjedenja pri čemu ne smijete zaboraviti fotografa i bend. Još jednom ćete imati probu haljine, ali i posljednje farbanje i šišanje kose.

2-3 dana prije ostavite kumi sve bitno što trebate imati uza se na vjenčanju. Potvrdite sve terminu bendu, fotografu, cvjećaru i slastičaru. Ne zaboravite pripremiti haljinu, ostavite je da se izravna i po potrebi upotrijebite parne mlaznice.

Kako organizirati i planirati vjenčanje

Dan prije je dan za vas. Sredite nokte, odmorite se i veselite sljedećem danu.

Dan vjenčanja

Doručkujte pošten obrok jer na dan vjenčanja nećete stići mnogo jesti. Dio dana provedite sa roditeljima i kumovima i poklonite im znakove pažnje koje ste im pripremili. Dajte prstenje kumovima, pratite svoje termine i samo uživajte.

Kako organizirati i planirati vjenčanje

Nakon vjenčanja

Sve što ste unajmili neka bude tako i vraćeno. Platite pojedince koje ste angažirali. Odnesite haljinu na čišćenje i pošaljite zahvalnice. Ako mijenjate prezime, sad je pravo vrijeme za to, a nakon toga odite na zasluženi odmor, odnosno medeni mjesec sa svojim dragim. Sretno!