Koliko košta matičar ‘na zahtjev’?

foto i video vjenčanja

Dosad smo naučili da sve što nije konvencionalno, košta više – tako je i s cijenama matičara koje je propisalo Ministarstvo uprave. Za parove koji će to učiniti u matičnom uredu, cijena će biti 140 kuna, ali oni koje žele birati vrijeme i mjesto morat će izdvojiti i do tisuću eura.

Koliko košta matičar 'na zahtjev'?

Vjenčanja ‘na zahtjev’

Vjenčanja ‘na zahtjev’ su sve češća u posljednjih deset godina, a u Hrvatskoj su moguća od proljeća 1999. Prvih desetak godina nisu bila toliko česta, ali od novog desetljeća su ‘eksplodirala’ od popularnosti. A to i nije tako čudno sudeći po tome da je ljepše i lakše otići u hotel, šumu, vrt svoje ili iznajmljene kuće ili pak na plažu, nego kroz cijeli grad voziti do matičnog ureda, tražiti parking i vjenčati se za 15 minuta u posve neromantičnoj prostoriji. Kako matičar ipak mora putovati do vas, vrlo vjerojatno na neradni dan i u večernjim satima – to će vas i koštati.

Koliko košta matičar 'na zahtjev'?

Cijene

Od 2012. cijena vjenčanja ‘na zahtjev’ duplo je narasla. Naknada za sklapanje braka u neslužbenim prostorijama računa se prema osnovici prosječne brutto plaće u RH. Na to se posebno obračunava udaljenost od službene prostorije, vrijeme vjenčanja (ukoliko je iza 20 sati, nedjeljom ili blagdanima, cijena brzo i vrtoglavo raste). Naime, velika je razlika između vjenčanja u 20:00 i 20:30, primjerice. Tako uz odabrano vrijeme i udaljenost možete doći i do cifre od 10 000 kuna.

Dakle, ako je mjesto vjenčanja udaljeno do 10 kilometara od službene prostorije, naknada se plaća u iznosu 10% od osnovice. Ako je udaljeno više od 10 kilometara, naknada se plaća u iznosu od 1% za svaki kilometar, najviše do 30% od osnovice.

Ako je vjenčanje od 8:00 do 16:00 sati, naknada se plaća u iznosu od 20% osnovice. Od 16:00 do 20:00 sati, naknada se plaća u iznosu od 30% osnovice. A od 20:00 do 22:00 sata, naknada se plaća u iznosu od 50% osnovice.

Ako se brak sklapa izvan radnog vremena, na blagdane i u neradne dane, naknada se uvećava za 100%.

Kako u Hrvatskoj ima mnogo predivnih destinacija za uploviti u bračnu luku, mladenci se često iznenade kada čuju koliko ih može izaći sklapanje braka, stoga morate biti spremni na pozamašne cifre i dobro razmisliti je li to pravi izbor za vas.

Koliko košta matičar 'na zahtjev'?