Online vjenčanje – nova mogućnost za buduće mladence!

foto i video vjenčanja

Već je jasno kao dan da je ova 2020. zaista teška godina, a onima koji su planirali vjenčanje, pada još teže. Mladenci diljem svijeta otkazuju slavlje, vjenčaju se u najužem krugu ili se pak nadaju najboljem i stavili su brak na čekanje.

Online vjenčanje - nova mogućnost za buduće mladence!

S druge strane, neki su mladenci mjesecima čekali da okrune svoju ljubav i žele to napraviti usprkos pandemiji. Sada za njih postoji nova mogućnost sklapanja braka – online vjenčanje!

Online vjenčanje - nova mogućnost za buduće mladence!

Online vjenčanje

U sustavu e-građani, koji ima više od milijun korisnika, ministarstvo uprave predstavilo je uslugu e-prijava vjenčanja kojom je omogućena prijava sklapanja braka bez odlaska u matični ured.

Ovom uslugom budućim je mladencima omogućeno da prijave sklapanje građanskog braka u bilo kojoj službenoj prostoriji u Hrvatskoj 30-45 dana unaprijed. E-prijava vjenčanja uključuje plaćanje upravnih pristrojbi koje se mogu platiti karticom, metodom ‘slikaj i plati’, uplatnicom ili pak internet bankarstvom.

Prijava u sustav

Za prijavu ćete trebati vjerodajnicu minimalno značajne razine sigurnosti ili razine 3, na primjer m/Token ili korištenje pristupnih podataka internet bankarstva, uključenih u sustav e-građani. Preduvjet za korištenje aplikacije jest da mlada ili mladoženja imaju otvoren korisnički pretinac (OKP) u sustavu e-građani. Ukoliko nisu u sustavu, trebaju ga napraviti, a potom će moći pratiti status prijave u aplikaciji e-prijava vjenčanja. Svi dokumenti mladencima će biti poslani u OKP.

Vaša prijava može biti odbijena od strane matičara. Ukoliko se to dogodi, mladenci će dobiti poruku i objašnjenje s razlozima odbijanja te uputama za daljnje postupanje.

Ova je mogućnost stupila na snagu 2. srpnja, a u trenutnoj situaciji sa pandemijom koronavirusa, sigurno će mnogim mladencima dobrodoći. Možda neće biti isto kao u crkvi ili matičnom uredu, ali na kraju dana važna je ljubav koju ćete okruniti, s prijateljima i obitelji slavlje možete održati u nekom ‘zdravijem’ vremenu.

Online vjenčanje - nova mogućnost za buduće mladence!