Zadaci i obaveze kume na vjenčanju

foto i video vjenčanja

Zadaci i obaveze kume na vjenčanju

Od organizacije vjenčanja, biranja vjenčanice, pa sve do mentalne potpore mladencima, obveza kuma ili kume nije nimalo lak zadatak. Ipak, moramo priznati da je zadatak kume znatno otežan jer mora biti uz mladenku dok donosi odluke o mnogo stvari o kojima mladoženje ne moraju puno mozgati. Frizura, nakit, cipele… u svemu tome uz mladenku sudjeluje i kuma, dok iste odluke mora donijeti i za sebe.

Zadaci i obaveze kume na vjenčanju

Kumovi su svjedoci vjenčanja

Ako je vjenčanje u crkvi, kumovi moraju imati sve sakramente da bi mogli svjedočiti ulasku u brak. Ako je vjenčanje kod matičara, kuma mora mladenki jedino pridržati buket za vrijeme vjenčanja. Prije samog obreda, kuma mora biti uz mladenku, pomoći joj obući vjenčanicu, imati sa sobom čokoladicu ili bočicu vode, paziti da vjenčanica bude na mjestu, namjestiti mladenki veo i slično.

Zadaci i obaveze kume na vjenčanju

Odabir vjenčanice

Kume često kažu da im je ovo jedan od najtežih zadataka tijekom planiranja vjenčanja. Mladenke žele izgledati što bolje na svoj veliki dan, stoga isprobaju stotine haljina i obiđu mnogo salona, često i u više gradova. Pritom, se kuma mora nositi sa svim promjenama raspoloženja koje često nastupe ako je potrebno više vremena da se nađe prava haljina.

Djevojačka večer

Ovo je obično zadatak kume, ali ako mladenka želi sama organizirati djevojačku, to je njezino pravo. Ukoliko je kuma ta koja je organizira, u pravilu je ona i plaća. Ako je plan da se popije puno alkohola, onda ju je bolje organizirati nekoliko dana prije vjenčanja da mladenka i kuma, kao i ostale prijateljice bi došle mamurne pred oltar.

Zadaci i obaveze kume na vjenčanju

Svadbena torta

U pravilu kuma financira tortu, ukoliko joj mladenci to dopuste. Često je praksa i naručiti probnu tortu da probate je li ukusna, a možete se i dogovoriti da ju ne plaćate ako je slastičar u redu s tim. Također, zadatak je kume da dogovori kada i kojeg datuma torta mora biti spremna za vjenčanje.

Kad se stigne u salu

Nakon obreda kum i kuma dočekuju goste u sali te se pobrinu za poklone koje su donijeli uzvanici. Na odlasku, kuma dijeli zahvalnice kako koji uzvanik ode.

Poklon mladencima

Kumovi često mladencima poklanjaju novac, mada usto poklone nešto simpatično ili korisno. Ukoliko im želite kupiti nešto korisno, dobro bi bilo da se posavjetujete s mladencima da vidite što im doista treba da ne bi ljudi dobili pet miksera ili kakvih drugih kućanskih aparata koji im ne trebaju.

Kuma je desna ruka mladenke

Maramice, lak za kosu, špangice, igla i konac… Štogod bi mladenki moglo zatrebati, kuma to treba imati pri ruci. Također, ako se mladenka odluči na presvlačenje, kuma joj u tome mora pomoći jer je vjenčanica često komplicirana za svlačenje.