Zadaci vjenčanog kuma

foto i video vjenčanja

U različitim dijelovima svijeta postoje različiti svadbeni običaji, pa čak i u različitim dijelovima Hrvatske. Mnogi mladenci prije izbora kuma pitaju se koji su točno zadaci vjenčanog kuma. U nastavku vam donosimo neke od najčešćih zadataka, a pogledajte i koji su najčešći zadaci vjenčane kume, o kojima smo već pisali.

Vjenčani kum je svjedok na obredu

Ovo je jedan od najvažnijih zadataka vjenčanog kuma koji nikako neće biti zaboravljen, jer se kum bira upravo sa ovom svrhom. Zadaci vjenčanog kuma na obredu su u pravo vrijeme dati mladencima prstenje.

Biranje odijela za mladoženju

Vjenčani kum mladoženji isto kao vjenčana kuma mladenki, pomaže u odabiru odijela. Kumovi po tom pitanju često imaju manje puno manje posla i brige s obzirom da je često ženama teže pronaći savršenu vjenčanicu nego muškarcima savršeno odijelo.

Kum organizira momačke večeri

Prilikom organizacije momačke večeri zadaci vjenčanog kuma su jasni. O njemu zapravo ovisi uspjeh same momačke večeri. Svaki vjenčani kum bi trebao znati čime će mladoženja biti oduševljen na taj dan. Prije organizacije, kum se treba pobrinuti za hranu, piće i zabavu za cijelo društvo. Običaj je da vjenčani kum pripremi neki zabavni poklon za mladoženju, a koji će mu pokloniti na dan momačke večeri.

Kum kao vozač mladenaca

Na dan vjenčanja kumovi su desna ruka mladenaca. To  bi značilo da im trebaju biti na raspolaganju za obavljanje nekih neizostavnih stvari. Jedna od njih je prijevoz mladenaca od kuće do crkve i od crkve do sale.

Zdravica i držanje govora

Vjenčani kumovi imaju zadatak držanja govora. Govor bi trebao biti prijateljski i šaljiv, a trebao bi se posvetiti i mladenki i mladoženji. Naglasak govora trebao bi biti na ljubavi između mladenaca.

Poklon

I kum mora mladencima dati poklon, a to je najčešće novac, osim ako netko ima originalniju ideju za koju ste sigurni da će se mladencima jako svidjeti. Kumovi najbolje poznaju mladence i trebali bi znati sviđa li im se konkretan poklon ili novac.